Čeložnický zpravodaj díl 9.

29.07.2011 23:10

 

Poslední chvíle letošního tábora na naší základně v Čeložnicích se nám přiblížila. Teď již všichni ví,jak dopadli v hodnocení jednotlivců, tak i to,který oddíl si nejlépe vedl v celotáborovém hodnocení. Ale popořadě, protože dva večery zpravodajství nebylo možné zpracovat kvuli velkému zaneprázdnění při náročném programu.
 
Naposledy jsme skončili tím, že se děti chystají na výlet do zoologické zahrady v Lešné. Ten jsme úspěšně zvládli, jak jinak. Děti viděly spousty zvířátek na tomto krásném místě. užily si doprovodných programů a odjížděly tak spokojené ze společně ztráveného dne. Večer byl ve znamení pohodových her v táboře i kolem něj a všichni se těšili, až přijde čtvrtek. To nás totiž čekala nejoblíbenější hra našeho tábora.
 
Dopoledne jsme připravili štafetový závod se střelbou ze vzduchovky. Členové oddílů vyběhli na střelnici, tam si odstříleli ze vduchovek na sklopné terče, v případě netrefení zaběhli trestná kolečka a rychle se vraceli do tábora,kde předali pomyslný kolík dalšímu. Jednoduché a velmi motivující.
 
Hned po tomto závodě byla na programu hra safari. Ta spočívá v tom, že jsou ve vymezeném úseku rozházeny barevné papírky s názvy zvířat žijících v přírodě Afriky a ty byly různě obodovány. Vyskytovala se mezi nimi ale i chráněná zvířata, která byla hodnocena mínusovými body. Komu se podařilo naschromáždit největší množství bodů, ten vyhrál. Velká snaha byla vidět mezi všemi lovci. Pobíhali všude, kde tušili nějaké to zvířátko a nosili je na stanovenémísto k zápisu rychlostí blesku.
 
A poté nastal čas, na který se všichni moc těšili. Největší, nejsložitější a nejnáročnější hra na přípravu, ale bezesporu nejoblíbenější ze všech. Zlatokopecká. Na každém táboře se na jeden den přemístíme na Aljašku do doby zlatokopů, se vším, co k tomu patří. Zlato v potoce, banka, směnárna, bar, casino a dolary všude, kam se podíváte. Sheriff se stará o bezpečí zlatokopů před nenasytnými desparády, bankéř se snaží o zvládnutí ekonomické stránky, vykupuje zlato dle aktuálních hodnot za dolary, které pak všichni využívají pro své potřeby. Musí zaplatit pozemek na němž rýžují, poplatek za ubytování na jejich zvoleném místě, popřípadě za velký peníz ve městě, nakoupit si jídlo a v neposlední řadě využít dolary pro potěchu a hazard v místním casinu. V baru jsou speciality,jaké jinde nejsou k sehnání. Speciální drinky, pudinky, palačinky, obložené chleby a cukrovinky různých hodnot. Zloději jsou zavíráni do vězení, nebo vykonávají veřejně prospěšné práce. Doprovodný program k tomu a práce, za něž je možno si nějaký ten dolar přivydělat. Prostě takový malý stát ve státě. Kdo si založí vesnici či živnost, jde do hazardu, ale zároveň může vydělat velké peníze. No, kdo nepoznal, nepochopí :-)) Tahle hra se vždy protáhne až do večerky. Letošní rok nebyl vyjímkou a kdyby nezapršelo, mohla se protáhnout až do rána.
 
Páteční ráno bylo trochu blátivé a tak připravený střelecký souboj jsme museli bohužel vypustit. Ale čas jsme smyslupeně dokázali využít k částečnému balení a úklidu ve stanech, čištění špinavých částí oblečení. Zbytek dopoledne jsme využili pro zhodnocení tábora pomocí malého dotazníku, kde měli všichni odpovědět na pár otázek, které jsou pro nás důležitou zpětnou vazbou a zároveň poučením pro příští tábory. Po obědě a odpoledním klidu započala srandovní olympiáda, kde děti plnily spoustu šílených úkolů na připravených stanovištích a za splnění pak dostávaly bombony, jako odměnu. Vše se ale schylovalo k tomu, na co všichni netrpělivě čekali. Slavnostní večeře ve stylu rautu. Řízečky a kuřátka, zelenina a ovoce, nějaké ty slané doplňky. Velká žranice pod širým nebem se slavnostním přípitkem. Vyhodnocení výsledků celého tábora, předání diplomů i odměn a závěrečný táborák. To vše zakončilo tábor, na který se snad bude zase nějakou dobu vzpomínat.
 
Zítra už nás čeká jenom balení, fotografování a odjezd. Zhodnocení tábora si dovolím nechat až na chvíle, kdy už budeme doma. Stejně tak i stažení fotografií a jejich zveřejnění. Tímto prosím o trpělivost, protože je jich vážně velká spousta. Ale nebojte, brzy se jich všichni dočkáte.
 
Tak tedy rozloučení:
 
Naposledy z Čeložnic pro blog zálesáků Komanč ;-)