DEN ČTVRTÝ: NOVÝ DRUH

19.07.2017 17:56

Vítám všechny pravidelné i nové čtenáře. Čtvrtý den probíhal následujícím způsobem: Aby se dopoledne nezačalo opět výukou, rozhodli jsme se zařadit do dopoledního programu čtvrtého dne závod. Závod se jmenoval Netradiční.  Netradiční se jmenuje proto, že úkolem není odpovědět správně na nějakou otázku nebo nejrychleji splnit úkol. Hlavním cílem je umět si udělat ze sebe srandu. Na stanovištích tak museli kadeti kreslit zvířátka poslepu, házet rýčem, plivat do dálky, zakřičet z plných plic nebo předvést nějaké zvíře (šílený pavián, řvoucí lev atd.) Další hra byla v lese a jmenovala se Křížovka. Ve vytyčeném území byly na stromech rozmístěny kartičky. Na každé kartičce bylo číslo a jedno písmeno. Oddíly měli za úkol najít všechny kartičky a sestavit z jednotlivých písmen větu. V rámci zdravé rivality mezi oddíly vše bylo na čas.

Po zkráceném odpoledním klidu následovala opět výuka. O té už ale bylo řečeno dost v předchozích příspěvcích, proto se pojďme přesunout k hlavnímu programu celého dne a to k celotáborové hře Nový druh.  Oddíly dostaly zprávu o tom, že vyslaný průzkumně analytický tým nalezl dosud neznámé druhy rostlin. Tyto rostliny je potřeba vyhledat a opatrně přenést do výcvikového centra a provést výzkum. Oddíly dostaly za úkol vyrobit kvalitní nepropustný, termoizolační květináč. Dále museli na určeném místě v okolí vyhledat úrodnou načervenalou zeminu, která zajistí dostatečný vývoj rostlin. Rostlina se samozřejmě kromě kvalitní zeminy neobejde bez vody. Proto bylo zapotřebí přinést vodu s vysokým obsahem minerálu z nejbližšího pramene. Když byly zajištěny všechny podmínky pro přežití rostlin, tak byly rostliny umístěny do nově zřízené botanické zahrádky. Poté následovalo vyplnění výzkumného listu. Bylo zapotřebí nakreslit rostlinu, popsat její části, vymyslet název druhu, čeledi, rodu a zjistit specifické vlastnosti. Kadeti opravdu vymysleli krásné názvy i pěkné vlastnosti, které se shodovali se vzhledem. Za svoji námahu byli náležitě oceněni.

Po večeři se hrála bojovka Latrína. Děti měli za úkol přinést co nejvíce lístečků na místo, kde čekala „hajzlbába“. Po cestě však běhali vedoucí, kteří představovali průjmy, a ubíraly životy kadetům. Byly zde však i vedoucí, kteří představovali zácpu, a ta naopak životy rozdávala. Cílem bylo pronést co nejvíce lístečků. Tato hra opět patří mezi tradiční oblíbené hry, bez které si tábor nedokážeme představit. Děti se na ni totiž každoročně ptají. Protože už bylo celkem pozdě, následovala večerka.

Pokračování brzy !!! 

Fotky ZDE