Den druhý: DOLARY

18.07.2016 21:14

Dobrý večer všem z letního tábora v Čeložnicích.

Máme za sebou druhý den, který byl již plně věnován celotáborové hře. Ta letošní má téma Zlatá horečka. Z toho plyne jasné poselství. Hledat zlato, to vyměňovat za dolary a být nejbohatší. Jenže není vše tak jednoduché, jak se zdá. Nejdříve je potřeba se ke zlatu dostat. A než se zlatokopové, tak se totiž letos táborníci nazývají, vydají na cestu, musí si nakoupit potřebnou výbavu. Bez psího spřežení, sání, rýžovacího nářadí a třeba i spacáku se žádný pořádný zlatokop neobejde. A pořízení všech věcí bude samozřejmě nějakou dobu trvat a taky to bude něco stát. A od toho tu jsou hry a soutěže, různé práce nebo i takový úklid stanů. Za to vše zlatokopové můžou získat potřebné dolary. A tak se snaží vše plnit, jak mají.

Dopoledne začalo výukou různých potřebných dovedností. Příprava jídla v přírodě, rozdělání ohně, využití rostlin na čaj, střelba ze vzduchovky a luku, postavení provizorního přístřešku a orientace v terénu. Tento blok bude pokračovat ještě další tři dny, aby se všechny oddíly vystřídaly a naučily se tak všechno, co mají. Po obědě byla připravena hra Lov králíků. Na louce pobíhali králíci. Ale nebyli to obyčejní králíci. Byli začarovaní. Byli to totiž vedoucí převlečení za králíky. Ůkol zněl jasně: Pochytat co nejvíc králíků, protože za každého byly dolary. A ty, už víme, jsou velmi důležité.

Další hra byla připravena hned po svačině. Poštovní dostavník musel projet přes území indiánů. Oddíly si vyrobily povoz a s tím měly projet vymezenou trať ve složení tři koně a kočí. Na cestě však čekalo překvapení. Indiánský náčelník s úkolem. Povoz zastavil, splnil úkol ve formě jazykolamu a až potom mohl pokračovat v jízdě se svojí zásilkou. Po příjezdu se koně a jezdec vyměnili a pokračovali v cestě. Až se vystřídali všichni členové, cesta byla u konce. Vyhrál ten oddíl, který dorazil první a zároveň měl co nejméně poškozený svůj vůz. Velký ryk v okolí trati dával tušit důležitost úkolu, protože byla pro vítěze nachystána velká dolarová odměna.

Po večeři jsme si na louce zahráli velmi oblíbenou šátkovanou. Tradiční hra s velkým množstvím pohybu a krkolomnými situacemi na louce se šátky a územím rozděleným na dvě poloviny.

Tohle ale ještě nebylo pro dnešek vše. Právě teď se zlatokopové vydávají na večerní cestu lesem podle mapy. Na zadaných místech budou hledat poklad a další důležité indicie, které je povedou dál v putování do Dowson City.

Tohle je ve zkratce druhý den. Pokud budete mít chuť a zájem, napište nám do knihy návštěv vaše postřehy a náměty pro naši práci. Budeme moc rádi za zpětnou vazbu. Když totiž víme, že čtete, tak se o to víc budeme snažit :)

FOTOGRAFIE Z DRUHÉHO DNE NAJDETE NA ODKAZU ZDE

VIDEO ZE HRY POŠTOVNÍ DOSTAVNÍK NAJDETE NA ODKAZE ZDE a ZDE

 

 

Z večerních Čeložnic se loučí a těší se zase brzy na počtenou Komanč.