Los Celoznicos 2014 Noviny - 1. vydání

14.07.2014 21:08

Tak už je to zase tady! Tak, jako každý rok, i letos přišel čas prázdnin a tím i čas letních táborů. Ten náš je letos stylizovaný do mafiánského stylu jsme DOBYVATELÉ MĚSTA LOS CELOZNICOS! Včera to celé vypuklo, takže nezbývá, než popřát hodně štěstí a dobré počasí!

Včera, tj. v neděli 13. 7. v dopoledních hodinách se začaly děti z různých nedalekých i dalekých koutů naší země (někteří až z Prahy) sjíždět na táborovou základnu hodonínských zálesáků na úpatí krásných Chřibů. Během chvilky se celý tábor hemžil dětmi, které plni očekávání pobíhaly po táboře a zdravily se se svými kamarády. Spousta z nich k nám totiž jezdí pravidelně a dlouho se neviděly. Dopoledne uteklo velice rychle, děti se ještě rozdělily do oddílů, tedy přesněji řečeno do gangů. Jsme přece mafiáni! Dál následoval oběd a pak už konečně mohlo táborové dění vypuknout naplno. Prvním úkolem, který gangy dostaly, byla výroba vlajek, vymýšlení názvů a výroba mafiánských symbolů. Přejmenování oddílů na gangy není jediné, co se letos odlišuje od zavedených zvyklostí, hlavní vedoucí je starosta, jeho zástupce je tajemník, vedoucí oddílů jsou kápové a mají k ruce své poradce. Jídelna se nazývá doupě, stany jsou pak byty, umývárká jsou lázně, WC jsou černé skříňky. Dokonce i každý člen gangu má svou vlastní funkci.

No ale zpět k nedělnímu programu! Jakmile gangy dokončily výrobu vlajek a symbolů, měli za úkol seznámit se s blízkým okolím tábora – města. Mezi tím se jim už nachystala první hra – tou byla krátká šifra a zjištění, že ve 22:00 je sraz na Granátišti (místo nedaleko tábora). Po té, co děti šifrováním procvičily své hlavičky, následoval tradiční táborák. Zazpívaly se písničky a proběhlo hodnocení odpoledních výtvorů, naši malí mafiáni opět nezaháleli a ukázali svou šikovnost. Gang číslo jedna si zvolil název Palermos, gang č. 2 jsou Juliáni, gang č. 3 se jmenují Omerta a gang 4 je Los Žandos. Pak přišla desátá hodina a již zmiňovaný sraz na Granátišti. Tam gangy čekalo téměř mystické uvítání, za svitu plápolajících pochodní všichni slavnostně slíbili, že budou řádnými občany města Los Celoznicos a na oplátku dostali svůj osobní průkaz. No a to už se blížila večerka a první noc ve spacáku.

Ráno se začalo ihned pěkně zostra, a to pro mafiány důležitou střelbou ze vzduchovky, luku a praku. Ještě je očekávána výuka práce s mapou a buzolou, správný mafián se totiž musí umět zorientovat vždy a všude, no a pochopitelně šifry, protože zvládat tajnou komunikaci, to je prostě základ! Odpoledne přišla první bojovka. Gangy dostaly informaci, že hlavní zásobovač se někde zapomněl, měly proto za úkol ho vypátrat. Zjistili od něj, že někde ukryl svoje zásoby. Gangy tyto zásoby musely najít a pak je donést do tábora a to i přes zákeřné útoky záškodníků! Všem se to však povedlo na výbornou, a tak mohl po bojovce rovnou pokračovat Netradiční závod, který je součásti programu snad každý rok. Jedná se o závod jednotlivců, kdy děti běží po lese a na stanovištích pak plní netradiční úkoly – např. plivání do dálky, říkání jazykolamů, předvádění zvířat atp. Teď je večer a mafiáni se opět snaží uhnat při bojovce co nejvíce bodů a zlaťáků, aby si za ně mohli získat co nejvíce území ve městě. To je totiž cílem celotáborové hry.

Nezbývá, než doufat, že i letos bude na nás počasí hodné a dopřeje nám tak plno nádherných a nezapomenutelných zážitků, na které budeme s velkou radostí dlouho vzpomínat!

P.S: Fotky se začínají hromadit, proto příště očekávejte první várku!

 

Za celý táborový tým - Trpaslík, hlavní vedoucí tábora