Táborový zpravodaj díl druhý

04.07.2012 21:08

Přidány nové fotky: zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Prvni_turnus_2012_-_Leto_s_Buffalem_Billem/

Podruhé se všem čtenářům našich táborových stránek hlásíme z letního tábora v Čeložnicích. Jsme rádi, že jste si tyhle stránky našli a spolu s námi sledujete veškeré dění, které se Vám snažíme pomocí nich touto formou zprostředkovat.

A hned budeme pokračovat tam, kde jsme skončili v minulém vydání. Ráno hned po budíčku a pravidelném protažení těla všech indiánských bojovníků se celý tábor přesunul do nedalekého města Kyjova, protože počasí a teploty s nimi spojené přímo vybízí k návštěvě koupaliště a jakákoliv jiná aktivita je téměř nemožná. No, on se tam nepřesunul celý tábor jako takový. Stany a ostatní stavby jsme nechali na svém místě. A navíc by je asi autobus nedokázal pobrat do svých omezených prostor. Ale táborníci se do něj pohodlně vešli. I když řidič už dlouho nejel s tak plným vozem serpentinami směr Kostelec. Na koupališti se všichni vyřádili, co to jen šlo. Vedoucí a instruktoři si připravili spoustu doplňkových her k dokreslení pohodové atmosféry a zahnání případné nudy. Z koupaliště se osazenstvo vrátilo spokojené a s prosbou o zopakování. Po návratu byl připraven pamatovací závod. Ten spočívá v tom, že po vyznačené trati jsou rozvěšeny obrázky s čísly. Děti si trasu prochází a musí si zapamatovat všechny věci, které na trase najdou. Ty pak po návratu přepíšou za dozoru vedoucího na papír. Kdo má nejvíc zapamatovaných věcí, ten vyhrává. Nejlepší ze všech v tomto závodě byl Jakub Trávníček, který si dokázal zapamatovat 29 ze 30 ti obrázků, což je úctyhodný výkon. Večer byl volnější, protože únava z celodenního tepla se jistě vždy projeví.

Středa začala tradičně, jak je popsáno v úvodu. S tím rozdílem, že se tentokrát nemuselo tak spěchat a navíc i trochu sprchlo. Dopoledne v úvodu tábora patří již tradičně základní výuce toho, co správný indiánský bojovník musí ovládat. Jen se u jednotlivých oddílů prohodily výukové programy. Ti, kteří měli v pondělí poznávání stop a jejich odlévání, se dnes věnovali střelbě ze vzduchovky a tak dále. Zkrátka tak, aby se každý naučil vše, co má znát. Tenhle blok je vždy do oběda a poté se otevírá prostor pro hry, závody a soutěže. Dnes byla třeba na programu malá poznávací soutěž. Táborníci se po oddílech přesunuli do naší domovské vesnice a tam měli za úkol zjistit odpovědi na námi předem zadané otázky. Například: Kdo je nejstarší obyvatel vesnice, kdo je starosta, kolik mají Čeložnice obyvatel, sehnat razítko vesnice, jak se jmenují prodavačky v místním obchodě, co je na památníku obětem druhé světové války a podobně. Navíc měli zpracovat a nakreslit mapu. Pan starosta byl velmi vstřícný, i když jej zrovna probudili v jeho domě, který se jim podařilo za nemalého přispění místních obyvatel nalézt, ochotně odpovídal na všetečné otázky a nakonec je nechal překreslit i katastrální mapu. Ne všude jsou místní úředníci nepříjemní. Máme ale trochu výhodu, že za tu spoustu let, co zde tábory děláme, nás místní dobře znají. Další hrou dnešního dne byla varianta a Safari, jen s pozměněnými zvířaty. Do prérie divokého prostě antilopy a žirafy trochu nezapadají. A tak lovci měli za úkol hledat jeleny, medvědy nebo orly či supy. Ty se vyskytovali na louce nad táborem v podobě papírových lístečků s jejich názvy. Lovci měli lovecký lístek na časový limit a jednotlivé kusy zvířat byly ohodnoceny různým bodovým ziskem. Vyhrává ten, jenž má na konci hry největší počet bodů. Po skončení je naplánována malá večerní bojovka, v níž se musí všichni bojovníci dostat nepozorovaně do tábora, ať už plížením, či jiným krytím. Vyhraje ten, jehož číslo nebude nahlášeno žádným z jeho obránců. Pak už nezbývá nic jiného, než zabalit se do spacáků a vychutnat si zasložený spánek.

A zítra můžeme společně vstříc novým zážitkům. Jakým? Nechte se překvapit.

Z čeložnic pro táborové stránky z Čeložnic píše Komanč ;)