Zahájení a druhý den

01.07.2013 22:26

 

A je to zase tady. Jako každý rok, tak i letos. S koncem školního roku nám začíná tábor a letošní rok není v tomto ohledu ničím výjimečný. Letos se nám na první turnus přihlásilo o pár dětí více, než vloni a za co jsme opravdu moc rádi, vrátila se nám z toho loňského velká spousta účastníků. To pro nás znamená, že naše práce nebyla zbytečná a dětem se u nás líbilo. A to je také pro nás ta jediná odměna za ty probdělé noci a dny plné nervů. Nakonec to ale vždy stojí za to. 

Začátek tábora a jeho první den probíhá vesměs tradičně. Jediné, co se většinou mění je celotáborová hra. Ta letošní dostala název Rok na vsi a toto téma se tentokrát bude prolínat celým táborem. Ostatně to poznali všichni hned při příjezdu. Veškerý personál byl totiž oblečen do krojů, které jasně znázorňovaly, o čem to vlastně bude. Všichni přijíždějící byli pohoštěni chlebem a solí. Zkrátka právě o ty tradice nám půjde především. A také chceme dětem připomenout, jak že se to žilo v dobách minulých, kdy ještě čas ubíhal pomaleji a vesnice byla ještě vesnicí. A protože nejen práce, ale i slavnosti byly součástí života, tak ani na to nesmíme zapomenout. Děti budou dostávat groše za jejich výkony ve hrách a soutěžích a za ty pak budou nakupovat pozemky. Obec Liptákov, tak jsme ji totiž po vzoru Járy Cimrmana pojmenovali, řídí obecní rada v čele s rychtářem. Děti žijí v malých vesničkách, které jsou tvořeny grunty a statky. Zkrátka, vesnice jak má být a se vším všudy.

Po seznámení se s okolím a základy táborového režimu si vesnice vytvořili své erby a hymny a s těmi se pak předvedli u táborového ohně. A že se jim opravdu povedly. U ohně nechyběla kytara a oblíbené scénky vedoucích v podobě televizní partičky. Největší úspěch měl prodej nemocného lachtana v maďarštině. Den skončil a vesničané se odebrali do svých domovů aby k zaslouženému spánku po dlouhém a náročném dni, aby se mohli probudit do:

2. den

Po budíčku, rozcvičce, ranní hygieně a snídani se všichni účastníci snažili naučit střílet z luku, praku a vzduchovky. Blíží se totiž Matějská pouť a střelnice je její nedílnou součástí. Ovšem píše se dnes teprve leden, což nám noční teploty dokonce trochu připomněly. Zima sice byla, ale otrlé táborníky překvapit nemůže. Tento program trval do oběda a poté přišli na začátku ledna Tři králové. Kašpar, Melichar a Baltazar. No jo, vždyť byl začátek ledna. Hra se povedla. O tom svědčil neskutečný řev, který se nesl z míst, kde se všichni snažili přechytračit ony tři krále. Všichni se poté odebrali na hřiště, kde se hrály různé míčové hry. Na večeři byly tvarohové taštičky, pak nástup v krojích a jedna z našich nejoblíbenějších her, a sice šátkovaná. Ta jistě nebyla hrána naposled. A právě teď se děti dostávají do pelechu. Snad už nebude taková zima.

 

Fotografie z našeho tábora najdete zde: https://zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Rok_na_vsi

Jakmile to bude možné, zase se ozvu.

Pro táborový z Čeložnic zpravodaj Komanč.