Čeložnický zpravodaj - díl II.

27.07.2015 19:00

Fotky ZDE

Tak a už se to zase děje. Opět nás trochu zlobí počasí a tak jsme nuceni řešit více věcí, než se dá naplánovat. Ale nic jiného jsme ani nečekali :-) Snad nás tedy omluvíte a s radostí si přečtete v pořadí druhý Čeložnický zpravodaj.

Kde že jsme to vlastně skončili? Aha, už si vzpomínám, byl to večer plný her v jídelně, po návštěvě koupaliště v Koryčanech. Následující den byl ve znamení výuk, celé dopoledne oddíly věnovaly trénování práce s mapou a buzolou, dále také stavění bivaků a především osvojení si základů šifrování, což je pro táborový život velmi důležité. Ostatně plno zpráv dostávají děti zašifrované, aby byly hry něčím ozvláštněné. A musím říct, že jim šifry skutečně moc šly! Ale přece jenom jsme tu především kvůli drakům a mýtické knize Elfů, jejíž nalezení je vlastně cílem celé celotáborovky. Prvních pár stran měli děti možnost získat hned ve středu odpoledne, kdy absolvovali hru na motivy pohádky O Kohoutkovi a slepičce. Na základě zašifrované zprávy se dozvěděly, že vodítkem ke knize Elfů jsou malé dřevěné truhličky. Ty však byly zamknuté, a tak bylo potřeba sehnat klíček. Ten se ale musel nejprve vyrobit. A tak to probíhalo dále, až teprve děti sehnali potřebnou věc a mohli se postupně po jednotlivých úkolech vracet zpátky. Po vydatné večeři pak následovala dětmi velmi oblíbená Fazolačka. Bojová hra, kdy cílem je pronést přes obranu co nejvíce fazolek na stanovené území a vhodit je do svého hrnečku. Avšak jsou tu zmiňovaní obránci, kteří fazolky berou a hází si je pro změnu do svého hrníčku. No a vítězem je ten tým, který má v závěru fazolek víc. Ve středu se hrála varianta oddíl starších vs. děti a dle mého si hru všichni moc užili!

A to už byl čtvrtek. Dopoledne bylo opět ve znamení výuk, stejně jako ve středu. Bivaky očividně děti bavily, protože každý si chtěl postavit bivak svůj a také se jich spousta ptala, jestli se v nich někdy bude spát. Tak snad nám to počasí příští týden dovolí :-) Po odpoledním klidu následoval již tradiční Netradiční závod. Proč se vlastně jmenuje netradiční? Důvod je prostý, cílem není ukázat, kdo je nejlepší střelec popř. něco jiného, ale naopak ukázat, že si sami ze sebe umíme udělat trochu srandy. Mezi úkoly na stanovišti bylo např. předvádění zvířat, namátkově to byl lev s bolavou stoličkou nebo třeba naštvaný gorilí samec. Velmi zajímavým úkolem bylo i kreslení poslepu. Ostatně výtvory z toho stanoviště jsme vyfotili a můžete si je prohlédnout ve fotogalerii. Také tam najdete obličeje v různých grimasách, to také bylo jedno ze stanovišť Netradičního závodu. Po večeři přišel čas opět se věnovat knize Elfů. Ze stran, které děti nalezly, se vyčetlo, že první krok k získání elfího pokladu je nalezení dračích zubů. Následovala tedy výprava za dračími zuby, která byla plná hádanek, úkolu, při kterých děti zapojovaly především hlavu (oproti odpolednímu závodu, kdy záleželo na rychlosti). Na konci této výpravy čekal děti tajemný prastarý mnich, který zuby strážil. Pravděpodobně už velmi dlouhou dobu nepotkal nikoho, s kým by si povídal, proto rozhovor s ním byl opravdu neobvyklý. Ukázal dětem čtyři skříňky a řekl jim k tomu hádanku:

  1. Poklad je v této skříňce (ukázal na první skříňku)
  2. Poklad je v této skříňce (ukázal na druhou skříňku)
  3. Jestliže poklad není v této skříňce (ukázal na třetí), pak je v první skříňce
  4. Poklad je v první skříňce.

K tomu jen dodal: „Alespoň dvě věty jsou pravdivé“. Musím říct, že hádanka děti opravdu potrápila, navíc ponurá a tajemná atmosféra dodala celé situaci nádhernou korunu. Však zkuste si sami. V které skříňce je poklad? :-) Odpověď je jen jedna. Po této hře následovalo něco, co na táboře v Čeložnicích ještě není úplně zvykem, avšak děti se po tom již každoročně ptají. Byla to diskotéka. Ta se stejně jako loni moc vydařila, všichni jsme si krásně zablbnuli no a pak už nic nebránilo tomu, abychom se vrhli do spacáků!

Následoval pátek. Dopoledne byl prostor pro další z mnoha připravených bojovek – Zjisti sílu nepřítele. Děti mají za úkol najít v lese celkem dvacet karet s nápisy a zapamatovat si co na nich je. To pak musí přesně povědět zapisovačům. To však není tak jednoduché, karty s nápisy jsou bráněny strážci, kteří se snaží přečíst startovní čísla, které mají děti na sobě. Pokud se jim to podaří, děti už danou kartu nemůžou říct zapisovačům. Dle mého patří tato hra mezi velmi oblíbené, stejně jako např. Fazolačka.

Zvláštní kapitolou na našem táboře je každoroční víkendový puťák. Naplánovali jsme tentokrát velmi odlehčenou variantu, která počítala se sobotním koupáním opět v Koryčanech, avšak počasí nám ukázalo, kdo je tady pánem, a tak po jedné noci mimo tábor jsme se vrátili zpět. Ale noc to byla vskutku příjemná. Všichni jsme si sedli do jednoho velkého kruhu kolem táboráku (na Vranním lomu) a zpívali jsme u kytary písničky. Noc byla velmi příjemná, večer totiž déšť trochu vyčistil vzduch. No a ráno jsme, kvůli počasí, vyrazili ne směr koupaliště, ale zpět do tábora. Sobotní odpoledne jsme věnovali hrám v táboře a večer jsme dětem pustili film. Loni jsme film do programu zařadili poprvé a ukázalo se, že to byl vynikající nápad. S trochou popcornu a coly to pro ně byl úžasný zážitek. Za film jsme tentokrát zvolili Jak vycvičit draka 2, když už máme tu dračí tematiku. Málem bych zapomněl! Těsně před filmem jsme uspořádali pro děti další z mnoha závodů, tentokrát to byl takzvaný DZBZ, neboli Dukelský závod branné zdatnosti, v Čeložnické úpravě. Pouze dvě stanoviště – vzduchovka a granát a vítězí ten nejrychlejší.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení kreativní nálady. Pro každého člena tábora jsme koupili bílý hrneček, naše ředitelka přes výtvarné záležitosti – Lenka Prčíková nakoupila fixy na porcelán a děti si hrnky dle své libosti vyzdobily. Teda řeknu vám, že se jim hrozně moc povedly a věřím, že to pro ně bude krásná památka na letošní tábor. Následoval odpolední klid a poté program, který naprosto předčil naše očekávání. Máme kamarády mezi Ždánickými dobrovolnými hasiči no a ti nám nabídli, že dětem udělají malou předváděčku vybavení a nějakých hasičských technik, např. hašení pánvičky s hořícím olejem. Pak také přišla na řadu pěna. Myslím, že nemá smysl nic popisovat, fotky z celé akce vypoví víc, než za tisíc slov. Tak přesvědčte sami :-)

Přišel nedělní večer a to děti dostaly za úkol vyrobit si z připravených lískových prutů a mirelonu dřevěné meče. Chvilku jim to sice zabralo, ale výsledkem bylo 41 rytířů s krátkými meči (bezpečně obalenými mirelonem), kteří jsou nyní připraveni na bitvu. Ta je původně čekala dnes (v pondělí 27. 7. 2015), ale bohužel se nám do programu opět vložilo počasí, a tak slibovaný Boj o vlajku, velká lesní bojovka, musel být odložen a proběhly jen arénové zápasy v táboře. I tak si myslím, že děti si zašermovaly více než dost. Teď budou odpočívat u druhého filmu (opět náhradní varianta kvůli dešti). Doufejme, že v následujících dnech se opět budeme moct vrátit k hledání knihy Elfů a k celotáborové hře!

Zatím ode mě vše, snad omluvíte délku článku, ale děláme v první řadě vše pro vaše ratolesti, jenom aby se jim tu co nejvíce líbilo! :-)

 

Jiří Galis,

Hlavní vedoucí tábora

Fotky ZDE