První díl Čeložnického zpravodaje

17.07.2013 18:10

Fotky ZDE

Tak už jsme začali. Po roce jsme se opět sešli na naší táborové základně v Čeložnicích, kde začal, ostatně jako každý rok, letní stanový tábor pod hlavičkou OS Zálesáci - pobyt v přírodě Hodonín.

V neděli, 14.7.2013 dopoledne dorazili všichni účastníci zdárně do tábora a tak nic nebránilo tomu, aby expedice na záchranu světa mohla začít. Kvůli tomu jsme totiž letos tady. Jak jistě víte, celotáborová hra je letos Stroj času. Rád bych to teď trochu upřesnil. Před nějakou dobou jistý vědec jménem Darius de Flaves vynalezl Stroj času. Stroj se však porouchal a teď žene celý svět do záhuby.  Ministerstvo paranormálních jevů (vedení tábora) proto svolalo čtyři expediční týmy – oddíly, které se pokusí této katastrofě zabránit. Týmy se jmenují Alfa, Bravo, Charlie a Delta.

Hned první den si děti vyrobily zvláštní talismany. Cestují totiž časem a tak talisman potřebují k tomu, aby se v běhu času neztratily. Kromě talismanů pak pracovaly na svých bodoměrech, které ukazují, jak si jednotlivé týmy na svém putování vedou. Dále si týmy vyrobily časové schránky, ve kterých dostávají veškeré důležité informace týkající se putování v čase od ministerstva paranormálních jevů (MPJ). Ve večerních hodinách vyrazily expediční týmy dobrodružnou cestu na Kolomajznu, kde se od úředníka MPJ přesně dozvěděly, jakým způsobem přesně bude celá expedice probíhat. Pak se všichni vrátili zpět do tábora a ulehli ke spánku.

Druhý den se pokračovalo v přípravách na cestování časem, které vůbec není jednoduché. K talismanům přibyla batikovaná trička, každý expediční tým má svou vlastní barvu. Protože nás během celé expedice čeká hodně střílení ze vzduchovky, všechny expediční týmy si během dne tuto dovednost důkladně osvojily. Po večeři přišlo to, na co všichni čekali – zahajovací táborák. Letos výjimečně nebyla klasická zálesácká hranice, nýbrž pyramida na kanadsko-americký způsob s označením „cirkusový stan“. Táborák se moc povedl, hrálo se na kytaru, instruktoři a vedoucí si pro děti připravili zábavný program a proběhlo také hodnocení bodoměrů, časových schránek a talismanů.

Po táboráku přišlo to, kvůli čemu jsme vlastně tady. Týmy obdržely časové kódy a mohly se tak poprvé přesunout v čase. Po zadání kódů do stroje času se expediční týmy přesunuly v čase do roku 5137 př. n. l., tedy do pravěku.

Třetí den ráno se v táboře objevili pravěcí lidé, kteří zadali expedičním týmům úkoly. Všichni si měli připravit jednoduchý pravěký oděv, dále pak z přírodních materiálů vyrobit funkční sekeru, luk a šíp, oštěp a do malé nádobky nasbírat materiál na rozdělání ohně.

Odpoledne pak všechny týmy měly ukázat, že všechny jejich vyrobené věci jsou skutečně funkční, což se všem týmům podařilo na výbornou. Před večeří proběhl typický pravěký závod, který se sestával z těchto disciplín: pravěký běh, střelba z pravěké vzduchovky, hod granátem z doby kamenné J Po večeři nastal čas na trochu blbnutí na louce. Týmy na chvíli zapomněly na hrozící zánik světa a zahrály si šátkovanou. Po šátkované se týmy opět sešly u stroje času, aby do něj zadaly další časové kódy a přenesly se do dalšího období – tentokrát to byl rok 2264 n. l., tedy do budoucnosti!

Středa se tedy nesla ve znamení budoucnosti. Po snídani dostaly všechny týmy naléhavé upozornění, že musí kvůli nehodě v nedaleké biologické laboratoři ihned evakuovat celý tábor. V rychlosti si sbalily jen to nejnutnější a tábor ihned opustily. Na Granátišti je pak pracovník MPJ seznámil se situací. Ze zmiňované biologické laboratoře unikl smrtelně nebezpečný a vysoce nakažlivý virus a nakazil několik vědců. Týmy si tedy musely na ohni připravit protilátku (vývar z listů máty nebo kopřiv, popřípadě ostružin či jahod.). Poté všichni dostali zdravotnické roušky a vydali se do laboratoře-tábora spustit bezpečností program laboratoře, který měl virus zničit. Přestože jim záchrannou misi komplikovali nakažení vědci, všem týmům se podařilo do laboratoře úspěšně dostat a tím i eliminovat virus.

Odpoledne pak byla na programu vycházka po širším okolí tábora. Týmy si prohlédly lom Kameňák, Zavadilku a ještě některá další místa. Návrat byl těsně před večeří, to aby všichni rovnou mohli naplnit své prázdné žaludky.

A to je pro dnešek vše, v brzké době očekávejte další díl zpravodaje ministerstva paranormálních jevů.

Z Čeložnic zdraví

Trpaslík