Druhý turnus 2012 - Táborový zpravodaj druhý díl

22.07.2012 21:44

 

Fotky zde:

zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Druhy_turnus_2012_-_cesta_kolem_sveta_cast_I./

zalesak-celoznice.rajce.idnes.cz/Druhy_turnus_2012_-_cesta_kolem_sveta_cast_II./

 

Po nějaké době jsme tu opět s článkem plným aktuálního dění v našem táboře.  V uplynulých několika dnech hodně pršelo, takže celý program byl kvůli tomu dost často měněn a  upravován v podstatě za chodu.

ÚTERÝ

Na úterní ráno jsme měli naplánované střílení ze vzduchovek, luků a praků, k tomu výuku uzlů. Avšak od samého rána byla obloha úplně zatažená a déšť nám z tábora dělal jednu velkou kaluž. Oddíly se proto schovali v jídelně a plně se věnovaly výše zmíněným uzlům. Učily se šest základních – ambulanční spojku, škotovou spojku, rybářskou spojku, zkracovačku, dračí smyčku a lodní smyčku.  Po uzlování nám naše zdravotnice připravila spoustu korálků a koženek a děti si začaly navlíkat a plést náramky. Den se pomalu přehoupl do druhé poloviny a odpolední program mohl začít. Mraky nad táborem se trochu roztrhaly a přestalo pršet. Expediční týmy se tedy začaly připravovat na další etapu jejich cesty kolem světa a tou byla Francie. Ve Francii, konkrétně v Paříži, je start jednoho z nejznámějších automobilových závodů světa – Rallye Paříž – Dakar. Pro jednotlivé expedice byla naplánována krátká trasa kolem tábora, přičemž po cestě museli všichni splnit několik zajímavých úkolů. Ale co by to bylo za rallye, kdyby každý tým neměl závodní vůz. Podle původního plánu si oddíly měly vůz vyrobit ze dřeva, avšak do programu opět začalo mluvit počasí, takže místo dřevěných vozítek oddíly dostaly pouze vojenské nosítka a ty představovaly závodní vozy. Místo řidiče všichni dostali míč a ten jim z nosítek nesměl spadnout. Za to totiž byla časová penalizace.  Zá vod všichni zvládli perfektně, nikdo se nevyboural, všichni úspěšně dojeli do cíle. Po závodě pak byla zasloužená večeře, při které pro změnu začalo pršet, a tak večerní program probíhal v jídelně. Hrálo se oblíbené Bingo. No a aby byly taky jiné odměny pro vítěze, než jen dolary, dostávali výherci lízátka a bonbóny.  Pak už následovala jen večerní hygiena a hurá do spacáků. Hlavně se pořádně obléct, v noci je za tohoto počasí pořádná zima!

STŘEDA

Středeční ráno bylo o mnoho lepší než to úterní. Počasí nám tentokrát přálo, takže nic nebránilo startu další etapové hry. Týmy se tentokrát vydaly směr Egypt, tedy pyramidy, sfingy a hlavně všudypřítomné hieroglyfy. Ihned po snídani všichni dostali zašifrovanou zprávu a mapu. Ze zprávy vyluštili, že se musí vydat k zapomenuté hrobce syna faraona Tutanchamona a tuto hrobku ochránit před vykradači. Podle mapky si všichni našli klíč k luštění hieroglyfů no a pak se směle vydali na cestu k hrobce. Čas však byl neúprosný, proto pouze dva expediční týmy byly v hledání úspěšné.

Po zvládnutí etapy v Egyptě oddíly čekal zájezd na safari. Děti jakožto lovci měly za úkol „polapit“ co nejvíce zvířat (zvířata byla představována kartičkami a zároveň některými instruktory) a nutno podotknout, že ve svém lovu byly opravdu úspěšné – zdárně unikaly tzv. strážcům revíru a nalovily tak spoustu zvířat, za které byl následně jejich oddíl ohodnocen.

Poté, co jsme si všichni náležitě odpočinuli a shodli se na tom, že tentokrát nám počasí dá alespoň hodinový náskok a my tak budeme schopni zahrát si všemi oblíbenou ‚šátkovanou‘, vyrazili jsme na louku a, jaké to překvapení, po zhruba dvaceti minutách jsme museli utíkat směr tábor, jelikož i tentokrát se počasí rozhodlo, že deště není nikdy dost, a proto nám opět řádně zapršelo. Poté, co jsme se vydatně navečeřeli, následoval pestrý program v jídelně a večer tzv. baterkový závod, při kterém, jak už sám název napovídá, probíhal závod za úplné tmy a to jen za pomocí baterek. Děti tak měly např. nakreslit portrét svého kamaráda, či střílet ze vzduchovky při svíčkách apod. Jak sami vidíte, i přes nepřízeň počasí byl středeční program opravdu plný a následující den tomu nemělo být jinak.

 

ČTVRTEK

Čtvrteční dopoledne probíhalo formou výuky, kdy se děti za pomocí instruktorů a vedoucích učily řádně zacházet s prakem, lukem a vzduchovkou. Poté následoval štafetový závod, ve kterém všichni mohli zúročit své nově získané dovednosti a to střelbu ze vzduchovky. Po odpoledním klidu se opět ozvalo počasí a pršelo až do večera, takže probíhaly hry v jídelně a děti měly následně za úkol po oddílech vymyslet svou vlastní divadelní hru na pohádkové téma, přičemž do příběhu musely zařadit určitá slova (např. radiátor či kompresor, takže o zábavu bylo postaráno). Poté, co děti předvedly svůj divadelní um, následovala diskotéka ve velkém stylu, to znamená, že všichni od dětí až po vedoucí obsadily náš skvostný taneční parket a „pařilo“ se až do jedenácti. Není proto divu, že se následující ráno vstávalo o celé půl hodiny později (což samozřejmě uvítaly nejenom děti…)

PÁTEK

V průběhu pátečního dopoledne se počasí na chvíli přece jen umoudřilo a my proto vyrazili do Čeložnic na hřiště, kde se všichni mohli pořádně vyřádit při fotbale či vybíjené.  Zde jsme setrvali až do oběda, po kterém následovala hra Madagaskar plná napětí, zvratů a hlavně nesmírného odhodlání, které spočívalo v zapamatování si co největšího množství informací (např. název zvířete, jeho zařazení atp.) A aby toho lítání a běhání nebylo málo, ještě též odpoledne proběhl další závod, který byl ovšem oproti Madagaskaru o poznání méně náročný. Večerní program se nesl v duchu táborákovém (ačkoli táborák bohužel kvůli nepřízni počasí doposud nebyl), to znamená hru na kytaru a spoustu her pod vedením vedoucích a instruktorů. 

 

A to je pro zatím vše, omluvte prosím zpoždění zápisu, letošní program nám opravdu moc času na cestu k wifi nedává. Za celý tábor zdraví Trpaslík a Nikča, táboroví kronikáři.